Најновије вести и обавештења

Митровац је рај за сва чула! Најлепши део Таре има природу какву нема Швајцарска, а због овога је посебно добар за децу

26.04.2022.

Митровац на Тари је једна од највећих висоравни ове планине. Због изузетно чистог ваздуха, јединственог биљног и животињског света ово насеље постало је туристичка атракција коју посећују људи из целог света
Митровац на Тари удаљен је од Бајине Баште 26 км и права је оаза мира за све обожаваоце природе. За ово место каже се да је најлепши део Таре, а шума и планинске ливаде чине га идеалним за одмор.

Прелепа природа какву има Западна Србија никога не оставља равнодушним, а Митровац на Тари једно је од места која пружају ужитак за сва чула.

Због стабилне климе, чистог ваздуха, великог броја сунчаних сати и руже ветрова овде је саграђено дечије летовалиште, па је тако овај део планине Таре идеално место за целу породицу. 


Шта се све може видети на Митровцу


Црвени поток


Природни резерват "Црвени поток" назив је добио по томе што кроз њега протиче поток који се у свом горњем току разлива преко земљишта састављеног од црвене иловаче тако да у време јачих падавина добија црвену боју. Резерват је обрастао мешовитом шумом смрче, јеле, јове и Панчићеве оморике. Због своје црвене боје и доживљаја који пружа привлачи велики број посетилаца.


Тепих ливада


Локалитет Тепих ливада је део шумо тресаве у средишту резервата, а локалитет је назив добио јер још увек није у потпуности обрастао тресавском шумом и због мекоће подлоге услед угибања тресетних слојева.

Тресетиште у природном резервату "Црвени поток" је настало задржавањем површинске воде црвеног потока услед непропусне геолошке подлоге. Недостатак кисеоника, вишак воде, кисела средина и ниске температуре онемогућиле су распадање и довеле до таложења нераспаднутих биљних остатака.

Тресетиште је старо је више хиљада година и даље расте око 1мм годишње.

Због свог растреситог тла које је "помера" под ногама Тепих ливада представља туристичку атракцију.


Видиковац Бањска стена


Бањска стена је један од најпознатијих и најлепших видиковаца у Србији. Назив видиковца Бањска стена, потиче од назива Бањског врела које избија оу подножју видиковца.

Бањска стена се налази на 1.065 метара надморске висине, око шест километара од Митровца и са њега се пружа поглед на Перућац, кањон реке Дрине.

За посету овој атракцији не постоји право годишње доба јер призор одузима дах и на вишим температурама, и са јесењим бојама, али и по снегу.

Национални парк Тара обилује богатим биљним и животињским светом, а због нетакнуте природе и изузетно чистог и оштрог планинског ваздуха прави је изазов за све посетице.


Извор: Информер.рс

    Пратите нас

    ИСО стандард