Најновије вести и обавештења

Деца са КиМ зимују на Митровцу на Тари

12.01.2022.

Канцеларија за Косово и Метохију је у сарадњи са Градом Београдом и Центром дечијих летовалишта Београд, организовала седмодневни боравак на Тари за 200 деце из социјално угрожених породица са поростора Косова и Метохије.

Малишани ће бити подељени у 2 групе а прва група је данас допутовала у Митровац на Тари. Осим богатог садржаја током боравка и низа спортско-рекреативних и едукативно-забавних активности, деци ће бити обезбеђена и бесплатна школа скијања, а обезбеђена им је и опрема у виду зимских јакни и обуће за снег.

Овим путовањем обухваћена су деца школског узраста од трећег до шестог разреда из Грачанице, Доње Брњице, Угљара, Кузмина, Сушице, Лапљег села, Доње Гуштерице, Лепине, Липљана и Косовске Митровице.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Светлана Миладинов дочекала је на Тари прву групу деце и том приликом истакла важност оваквих акција за наше најмлађе са Космета.

“Свесни смо да наша деца на Косову и Метохији живе и одрастају у специфичним условима, због чега се трудимо да им оплеменимо слободно време. Многи од ових малишана никада нису била на планини и зато смо желели да им ово буде распуст за памћење. Важно је и да се наша деца са КиМ повежу и са својим вршњацима из централне Србије, да створе пријатељства и трајне везе, а ми ћемо им као Канцеларија за КиМ увек бити подршка”, каже Миладинов.

Она је посебно истакла и задовољство због чињенице да Канцеларија континуирано организује рекреативна путовања за децу из социјално угрожених породица са простора Косова и Метохије.

“Само током прошле године, Канцеларија за КиМ је са својим партнерима организовала путовања за укупно 360 деце из јужне српске покрајине и ове године ћемо наставити са истим активностима”, наводи Миладинов.

У име Центра дечјих летовалишта и опоравилишта града Београда малишане је дочекала и пожелела им добродошлицу помоћница директорке Сања Трифуновић и том приликом истакла да се подршка Центра у овом пројекту односи на пружање бесплатне услуге смештаја и исхране за децу и њихове пратиоце.

“Боравак на Митровцу представља својеврсну терапију за децу, која су свакодневно изложена разним нападима, провокацијама и којима је ограничено кретање. Деца ће имати организоване разне образовно – забавне и едукативне активности са аниматорима, шетње у природи, спортске и друге активности, што би имало позитиван утицај и на њихово здравље, а неки од њих би и први пут у животу изашли из енклава”, истакла је Трифуновић. 

    Пратите нас

    ИСО стандард